Új Porotherm födém táblázatok

Porotherm födém
Kísérlettel igazolt teherbírási adatok készültek a Porotherm födémhez. Kérjük, töltse le új méretezési táblázatainkat!

Előzmények


A Porotherm födémrendszer éveken át használt méretezési táblázata a korábbi MSZ szabványsorozat szerint készült, mely napjainkra elavulttá vált. 

2011. január 1. óta hazánkban is kötelező érvényű az Eurocode (EC), mely alapján az ilyen összetett, kerámia papucselemes, feszített vasbeton gerendák számítása csak túlzott biztonsággal végezhető el, az EC szerinti számítás irreálisan alacsony teherbírási értékeket ad. A födémrendszer valós teherbírásának megállapításához a gyakorlati beépítést szimuláló kísérleti modellen végeztünk terheléses vizsgálatokat.
 

A vizsgálat

 

A kísérlet során a valóságot minél jobban közelítő modelleket alkalmaztunk, melyeknél a koszorút is kialakítottuk. A próbaterheléssel bizonyítást nyert, hogy a födémrendszer valódi teherbírása sokkal nagyobb, mint az EC szerinti számítás. A kísérlet szerint a Porotherm födém jelentős teherbírási tartalékkal rendelkezik, mert a tönkremenetel nem hirtelen következik be, hanem nagy elmozdulások jelzik a födém túlterhelését. A gerendák végein elhelyezett kiegészítő vasalással pedig nem csak a gerendák nyírási teherbírása, de a födém lehajlásai is kedvezőbben alakulnak.

A vizsgálat eredményeként nyugodtan kijelenthetjük, hogy a Porotherm födém nem csak számítással, de kísérlettel is igazoltan jó teherbírású és a legmodernebb szabványoknak is megfelel.

A vizsgálat alapján készült új teherbírási táblázat pdf formátumban letölthető az oldal alján található linkről.

 

 

Az új táblázat használata

 

Az új táblázat a fesztáv függvényében 3 értéket ad meg:

- a gerendák hajlítási és nyírási ellenállását,
- továbbá a födém maximális teherbírását a födém önsúlyán felül (pl. rétegrendek, válaszfalak, hasznos terhelések).

A födémszerkezet a következő paraméterekkel variálható:

- szimpla vagy dupla gerenda,
- a béléstest mérete 60 vagy 45 cm,
- a felbeton vastagsága 4, 5, 6 és 7 cm lehet.


A födémben vasbeton keresztbordákat kell elhelyezni, melyek a födém - és ezáltal a teljes épület - merevítésében fontos szerepet játszanak. A korábbi 17 cm magas béléstestek mellett alacsony, 10 cm-es béléstesteket is kínálunk, ezzel a szükséges keresztbordák kialakítása zsaluzás nélkül, egyszerűen elvégezhető.

 

Műszaki információkkal vevőszolgálatunk készséggel áll a szakemberek rendelkezésére, elérhetőségeket a Kontakt menüpontban talál.

További anyagok