1. Tervtől a valódi házig

Az elkészült tanulmánytervekből a Vincze László által tervezett kétszintes házat választottuk. Az épület optimálisan egyesíti a négy e4 alapelvet, tehát energetikai aspektusból, a lakókomfort szempontjából, esztétikailag és építési költségek szempontjából is kiváló. A család kiválasztása után, a tervadaptálási fázisban elsődleges volt, hogy az építésszel, Vincze Lászlóval együtt dolgozva az eredeti tervezési alapelvek jól érvényesüljenek a megváltozott körülményeknél is, így a ház energetikai mérlege változatlanul kiváló maradjon. Ezért nyitottunk például nagyobb déli ablakokat az épületen.

A terv tervzsűrihez került, mivel ez adott építési területen kötelező, így független építészeti zsűri fogadta el a végleges terveket, amiből a kivitelezési engedélyeztetési terv elkészült.

Az építtető család igényeit figyelembe véve a gépészeti helyiség méretét jelentősen megnöveltük, ezt tárolónak is használják majd. A tetőtérben egy plusz szobát alakítottunk ki.

Eredetileg tervezett falegázosító kazán helyett, amikor gyakorlatban is megmutatunk nekik többféle fűtési alternatívát, a család egy nulla káros anyag kibocsátású, levegős hőszivattyút választott,ez jobban alkalmazkodik a család életviteléhez.

A ház nagyságrendileg 70 kWh/m2év primer energiafogyasztású lesz. A hőszivattyú mellett, egy másik megújuló energiaforrást, napelemeket is terveztünk. A hőszivattyú napelemekkel kombinálva nagyon hatékony megoldás. Jelenleg a család anyagi lehetőségei nem teszik lehetővé a napelemek azonnali beépítését, viszont műszakilag ezek helyét előkésztjük. Ez az előrelátó szemlélet lehetőséget teremt, hogy a ház több lépcsőben korszerűsíthető legyen, ezáltal biztosítva, hogy 20-30 év múlva is megfeleljen az akkori, szigorú energetikai követelményeknek és így megtartsa értékét és hosszú távon biztosítsa a gazdaságos üzemeltetést.

További anyagok