13. RAVATHERM hőszigetelések

Korszerű házak építésénél egyre fontosabb a megfelelő hőszigetelés kiválasztása, hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy otthonunk hővédelme mind épületenergetikai, mind költséghatékonysági, mind pedig környezetvédelmi szempontból igen fontos dolog. Bár magáról a hőszigetelési folyamatról elmondható, hogy általában könnyen kivitelezhető, a hőszigetelő anyag kiválasztása már nem ilyen egyszerű feladat. Figyelembe véve Réka és Ákos elvárásait, az e4 házon is többféle hőszigetelés került beépítésre, ebben a bejegyzésben a RAVATHERM XPS zártcellás polisztirolhab hőszigetelő lemezeket mutatjuk be.

Amikor egy családi ház hőszigeteléséről beszélünk, láthatjuk, hogy attól függően, milyen műszaki probléma megoldására alkalmazzuk, a háznak mely részébe szeretnénk beépíteni, a szigetelő anyagoknak más-más tulajdonságokkal kell rendelkezniük.

A padlószigetelés kialakításánál fontos szem előtt tartanunk, hogy a padlónak alkalmasnak kell lennie nagy terhek elviselésére, ez a terület fokozott igénybevételnek lesz majd kitéve. A padlóhoz tehát olyan anyag kell, ami nemcsak hőszigetel, hanem nagy nyomószilárdságú is. Vizes helyiségeknél, pl. fürdőszoba falánál nagyobb a falazatot érő páraterhelés. A hőszigetelés helyét gondosan meg kell tervezni és esetenként a kiválasztásnál figyelembe kell venni, hogy a választott anyagnak bírnia kell a nedvességet a hőszigetelő képesség romlása nélkül. Olyan ez, mint egy mátrix: ki lehet választani, hogy melyik területre melyik a legjobb hőszigetelő termék.

A RAVATHERM Hungary Kft. által Balatonfűzfőn gyártott zártcellás vagy extrudált polisztirolhab hőszigetelő anyag, a RAVATHERM XPS három alapvető tulajdonsága alapján – tartósan magas hőszigetelő érték; elhanyagolható nedvességfelvétel; nagy nyomószilárdság és merevség – az épület bármely szerkezetének hőszigetelésére alkalmas. Igazi erőssége a különleges igénybevételű alkalmazásoknál van, így sok esetben hiánypótló a hőszigetelő anyagok között.

  • figyelni kell arra, hogy folytonos legyen a hőszigetelés – az illesztéseknél nagy hézagok ne legyenek,
  • a csatlakozás a sarkoknál is mindig megfelelően legyen kialakítva,
  • hőkéssel, fűrésszel, – a vékony lemezek késsel – vághatóak a legkönnyebben,
  • utólagos hőszigetelésként alkalmazott belső oldali beépítésnél fontos a teljes felületű ragasztás alkalmazása, és a pontos táblaillesztés, 
  • pinceoldalfalnál a megfelelő rétegrend alkalmazása elengedhetetlen,
  • a hőszigetelés melletti visszatöltésnél szakaszosan, max. 60 cm-enként, megfelelő tömörítéssel kell a földréteget feltölteni.

További anyagok