16. Nyílászárók a Mantutól

Milyen a jövő ablaka? Időjárásálló, hővédő, stabilitást nyújt, esztétikus és megfelel a 2020-tól életbe lépő épületenergetikai követelményeknek is. Az e4 házat építtető család igényeinek megfelelő ablakokra a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió termékválasztékában találtunk rá.

Az ablakokra vonatkozó jövőbeli energetikai követelményeknek várhatóan olyan ablakszerkezet felel meg, melynek az összablak-felületre vonatkozó átlagos hőátbocsátási tényezője 1,0 W/m2K (egy watt per négyzetméterkelvin) körül van. A nyílászárók nagy mérete miatt fontos szempont volt, hogy az ablaktokok magas szilárdsággal bírjanak, alaktartó képességük megfelelő legyen, hosszú távon jól záródjanak. Elengedhetetlen szempont volt az ablakok háromszoros gumitömítése, valamint az, hogy háromrétegű, meleg peremes üvegezéssel legyenek ellátva. A szoláris nyereség hasznosítása szempontjából fontos az üveg kiváló fényáteresztő képessége is. Ezeknek a szempontoknak megfelelő ablakokat a Mantu Ajtó-Ablak Stúdió termékválasztékában találtuk meg. 

A Mantu különleges helyet foglal el a magyar nyílászáró piacon. A termékválaszték összeállításában nem egy-egy gyártó vagy márka előtérbe helyezése, „képviselete” a céljuk, hanem az, hogy a minőségtudatos építkezők és felújítók az elvárásaik legszélesebb körére találhassanak kiemelkedő ár-érték arányú terméket. Termékkínálatuk az egyedi igényekre és elvárásokra koncentrál, személyre szabott megoldásokkal. A piacon egyedülálló, szabadalmilag védett termékeik, illetve saját fejlesztésű műszaki megoldásaik más gyártóknál és forgalmazóknál nem érhetőek el.

Az e4 házban az INTERLUX ® 90 – a magyar műanyag-alu ablak – és az INTERLUX ® ET 200 alumínium emelő-toló ajtó került beépítésre. Három fő szempont alapján esett a választás ezekre a termékekre: az energiatakarékosság, a rendelkezésre álló költségkeret és a környezettudatosság figyelembevétele.  Azért esett műanyag ablakra a választás, mert újrahasznosítható anyagokból készült, és csak az előállítási energiával terhelte a környezetet.

A fóliázott műanyag ablakokkal előforduló egyre gyakoribb deformációs problémák miatti kedvezőtlen vevői tapasztalatok világszerte mindinkább növelik az alumínium borítású műanyag ablakok iránti keresletet. A magyar piacon ilyen alumínium borítású műanyag ablakok mostanáig szinte kizárólag csak a prémium import szegmensből voltak megtalálhatók, melyek ára azonban szinte elérhetetlen volt egy átlagos építkező számára. A Mantu Ajtó és Ablak Stúdió az egyik legnagyobb és legmegbízhatóbb hazai műanyag ablakgyártóval, a HEVESTHERM Kft.-vel összefogva az INTERLUX ablakmárka megteremtésével azt a célt tűzte ki, hogy a legmagasabb műszaki színvonalat tartva létrehozzon egy kedvezőbb árszintű terméket, melyet minden energiatudatos és igényes építkező 

Beépítési tanácsok

  • a tégla szerkezete miatt figyelni kell a rögzítésre – ehhez külön dűbelt használunk, hogy a rögzítés biztos legyen,
  • fontos, hogy melyik falsíkra és milyen technológiával építjük be az ablakot – ezt kell legelsőként meghatározni,
  • falkáva kialakítása fontos, amiket le kell simítani, hogy a falszalagok ragaszthatóak legyenek,
  • az emelő-toló ajtók beépítésénél minden esetben figyelni kell a nyitási irányra és a fő közlekedési irányokra, a lakás bútorozhatósága szempontjából ugyanis nem mindegy, melyik oldalra kerül a mozgó és a fix rész.

További anyagok