19. HELLA árnyékolástechnika

Az e4 háznál a népi építkezésben már bevált tornácos építészeti kialakítása biztosítja, hogy az épület a nyári időszakban önmagát árnyékolja. A nagy üvegfelületek miatt azonban professzionális árnyékolástechnikai rendszer kiépítése is szükséges volt. Az árnyékolók - a hővédelmen túl - természetesen a helyiségek, hálószobák sötétítéséhez is szükségesek, ami különösen fontos a felső szint keleti tájolású gyerekszobáinál. Az árnyékolók kiválasztásánál a Hella Árnyékolástechnika Kft. termékeire esett az építtetők választása, hiszen az árnyékolók esztétikus megjelenése a ház modern designjához is illeszkedik.

Az ausztriai családi vállalkozás magyar leányvállalata, a Hella ÁNR Kft. 2001 óta van jelen hazánkban. A tervezéstől a gyártáson át, a kivitelezésen keresztül az árnyékolástechnikai termékek karbantartásig a teljes folyamatot egy kézben tartja. A vállalat fő profilja a lamellás árnyékolók gyártása. A lamellás árnyékolókon kívül széles termékpalettájukon redőnyök, vászonárnyékolók, télikert árnyékolók, szúnyoghálók, szalagfüggönyök, napellenzők, kültéri baldachinok, napvitorlák is szerepelnek, ill. az árnyékolástechnikai elemek elektromos vezérlésével is foglalkoznak.

A lamellás árnyékoló a hagyományos redőnnyel szemben egy nagy előnnyel rendelkezik. A redőny leengedett állapotban alkalmas a hővédelem biztosítására, viszont a helyiséget teljesen le is sötétíti. Tehát ha a szobában tartózkodunk, lámpát kell kapcsolnunk nappal, ami nem éppen energiatakarékos megoldás. A lamellás árnyékoló azonban egyszerre képes megvalósítani az árnyékolást, tehát képes kizárni a napsütés melegét, egyidejűleg viszont a helyiségbe szabályozható fénymennyiséget is beenged, tehát megfelelő fényviszonyokat tesz lehetővé.

Bár az árnyékolástechnika az építkezés végén kerül csak előtérbe, mégis már a tervezésnél fontos gondolni rá, hiszen senki sem szeretné, ha az árnyékolástechnikát rejtő doboz zavaró, oda nem illő módon jelenne meg új otthona homlokzatán. 

A Wienerberger e4 mintaházába Hella TRAV®frame megoldással készülő lamellás árnyékolókat építettek be. A Hella TRAV®frame megoldása a 2015-ös év nagy termékújdonsága, mely egy toldásmentes kávaszigetelő rendszert jelent. A TRAV®frame tokokba lamellás árnyékoló, vagy redőny egyaránt beépíthető. Ez a rendszer energetikailag megfelel a legszigorúbb előírásoknak, esztétikus megoldást jelent, könnyen tervezhető és minimálisra csökkenti a helyszíni beépítés hibalehetőségét.

Miért válasszak lamellás árnyékolót?

  • hatékonyan zárja ki a napsütés melegét, így biztosítja otthonom hővédelmét;
  • szabályozható fénymennyiséget is enged a szobába, nem kell nappal lámpát kapcsolnom;
  • mozgatása kézi erővel és elektromos vezérléssel egyaránt megoldható;
  • különböző épületautomatizálási rendszerekkel is összekapcsolható;
  • megjelenése esztétikus;
  • könnyen, praktikusan kezelhető;
  • az ellenőrzött gyártástechnológia és kiváló minőségű alapanyagok hosszú élettartamot garantálnak.

További anyagok