24. E4 ház fogyasztás, monitoring

Ismerje meg az e4 ház fogyasztási és műszaki adatait! Elkezdtük a ház mérését, és mostantól valós időben közzétesszük a ház aktuális fogyasztását, az egyes helyiségek hőmérsékletét, és a gépészeti berendezés működését.

 
Az e4 ház átadása óta eltelt időben a család már belakta a házat, ahol azóta is nagyon jól érzik magukat, hiszen a ház teljes mértékben megfelel elvárásaiknak: lakói igényeit és kényelmét szolgálja, és igazodik életvitelükhöz is. Otthonuk nemcsak energiahatékony — az e4 ház a 2016. 01. 01-től érvényes tanúsítási rendelet szerint AA „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb” energetikai besorolású — de ugyanakkor elérhető, élhető és egészséges is.
 
Mindezt számokkal is alá tudjuk támasztani és mostantól megmutatjuk, hogyan teljesít az e4 ház a mindennapok során: valós időben —15 perces frissítéssel — követhetőek nyomon a monitoring adatok!
 
Először is megmutatjuk, hogyan alakul napról-napra az e4 ház fűtési költsége, amit a mért fűtési hőmennyiségből és a hőszivattyú elektromos fogyasztásából számítunk az aktuális szolgáltatói GEO tarifa segítségével. A fűtési költség kizárólag a közvetlenül fűtésre felhasznált energiát tartalmazza, az összes többi épületgépészet fogyasztását, valamint a háztartási gépek és egyéb elektromos eszközök fogyasztását nem. Minden hónap elején kezdjük mérni, így az adott hónapban az aktuális napig terjedő költségeket láthatják. Az előző hónapok teljes költsége azonban visszakereshető oldalunkon!
 
Megnézhetik azt is, hogy éppen milyen a hőmérséklet és a relatív páratartalom a ház egyes helyiségeiben! Épületekben az elfogadható relatív páratartalom 40% és 70% között mozog, ami befolyásolja a hőérzetünket is, hiszen a magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek, az alacsonyabb páratartalmút hűvösebbnek érezzük.
 
A belső levegőminőséget nagymértékben meghatározza a levegő frissességének egyik mutatója, a levegő szén-dioxid értéke. A szén-dioxid mennyiségét ppm-ben (parts per million) mérik, az érték azt fejezi ki, hogy a levegőben egymillió részecskéből hány CO2 részecske van. Minél alacsonyabb a CO2tartalom, annál jobb a levegő minősége. A külső levegő CO2 tartalma általában 300 és 500 ppm közötti, belső levegőben 1000-1200 ppm fölötti CO2 tartalom fáradékonyságot okozhat, 5000 ppm fölötti CO2 tartalomnak pedig egészségkárosító hatása lehet.
 
Ha arra is kíváncsi, hogy mitől van a házban mindig kellemes hőmérséklet, megnézheti Monitoring oldalunkon! Az e4 ház épületgépészeti rendszere levegős hőszivattyúból és hővisszanyerő szellőztető berendezésből áll. A gépészeti berendezés a hatékony fűtés-hűtés mellett szabályozott szellőztetést, és így állandó friss levegőt biztosít a helyiségekben. A hőszivattyú rendkívül környezetbarát, mert onnan von el hőt, ahol az energia korlátlanul rendelkezésre áll.
 
 
Felkeltettük az érdeklődését? Nézze meg ebben a pillanatban milyen adatokat mérünk az e4 házban!
 
Tovább a Monitoring aloldalra

Valós idejű monitoring adatok az e4 házban

 • fűtési költség
 • használati melegvíz költség
 • hűtés költsége
 • hónap leghidegebb és legmelegebb hőmérséklete
 • szobák beállított hőmérséklete
 • szobák mért hőmérséklete
 • szobák relatív páratartalma
 • CO2 tartalom
 • gépészeti berendezés működése

Miért nevezhetjük az e4 házat a jövő házának?

 • innovatív ház, amelynek masszív épületburkát a kiemelkedő hőszigetelő képességű Porotherm 44 Klíma Profi tégla jelenti.
 • közel zéró energiafogyasztású, energetikailag korszerű épület,
 • a 2016. 01. 01-től érvényes tanúsítási rendelet szerint AA „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb” energetikai besorolású
 • az épület már ma teljesíti az EU 2020-ra tervezett épületenergetikai előírásait.
 • megfizethető építési és fenntartási költségek a középpontban.

További anyagok