25. Az energetikai tanúsítvány

2016. január 1-től nagymértékben változott az épületek energiatanúsításának szabályozása. Érdemes végignéznünk, mit kell tudni az energiatanúsítványról, melyek a változások az eddigiekhez képest!

Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!
 
Az energetikai tanúsítvány (vagy épület zöldkártya) lényege a vizsgált épület, lakás jogszabálynak megfelelő energetikai minőség szerinti besorolása. Ez a dokumentum egyszerűen értelmezhető, százalékos összehasonlításban mutatja meg azt, hogy mennyi az ingatlanunk energiafelhasználása az előírt követelményszinthez képest.
 
Az energiatanúsítvány 2012. január 1-től kötelező tartozéka minden ingatlan adás-vételi és bérleti szerződésnek, valamint használatbavételi engedélyezésnek. Készíttetésére az eladót, a bérbeadót, illetve új építésnél az építtetőt kötelezi a jogszabály. Az energiatanúsítvány 10 évig, ill. az ingatlan korszerűsítéséig érvényes.

Ha az új családi ház a kivitelezési dokumentáció és a hozzá tartozó energetikai számításban figyelembe vett méreteknek, adatoknak és anyagjellemzőnek megfelelően valósult meg és a tervezett műszaki jellemzőjű épületgépészeti berendezéseket szerelték be, akkor a tanusítást a kivitelezési dokumentáció és az építési napló részét képező felelős műszaki vezetői nyilatkozat alapján kell végezni és a tanúsítvány összefoglaló lapjához az építészeti-műszaki, illetve a kivitelezési dokumentáció energetikai igazoló számítását csatolni kell.
 
Az Európai Uniós tagságából adódóan 2016. január 1-jétől hazánkban is életbe lépnek a közel nulla energia igényű épületekre vonatkozó követelmények. Ezeknek a szabályoknak az épületek engedélyeztetése és kivitelezése esetén még nem minden esetben kell megfelelni; csak akkor, ha 2020. december 31-e után fog megtörténni az épület használatbavétele, és az építési engedély iránti kérelmet 2016. január 1-je után nyújtották be.
 
Új energiaosztályok, új értékek
 
Eddig az energetikai osztályokat egy látványos skálán, A+-tól I-ig jelölték, januártól a skála bővül: mostantól 12 kategóriába sorolják az ingatlanokat, AA++-tól JJ-ig. Az AA++ jelzi a leghatékonyabb épületeket, AA+ és AA kategóriák is bekerültek a skálába, aminek az alsó része is bővül: a leggyengébb épületek JJ energiaosztályba esnek majd. A dupla betűk használatának praktikus oka, hogy ne lehessen összekeverni az új rendszer kategóriáit a régivel.
 
Korábban a besoroláshoz használt referenciaérték az épület geometriájától függött, és ez alapján sorolták C vagy annál jobb kategóriába (ha a referenciánál kevesebbet fogyasztott). Ez a referenciaérték lakóházaknál meglehetősen széles skálán mozgott, 110 és 230 kWh/m2év között. Az idei évtől a referenciaérték nem egy tartomány, hanem egy konkrét érték, lakóépületek esetén 100 kWh/m2év lesz. Az ennél alacsonyabb energiaigényű házak BB, vagy annál jobb, a többet fogyasztók CC, vagy annál gyengébb besorolásba esnek majd.


 

Szigorodó követelmények
 
Az új követelményrendszer szerint tehát az épületünk akkor teljesíti a közel nulla energiaigényű épületekre vonatkozó követelményeket, ha BB, vagy annál jobb besorolású. Van azonban még egy fontos és új követelmény az új jogszabály szerint. Ha az épület nem rendelkezik megújuló energiahasznosítással, nem kaphat CC kategóriánál jobbat, ráadásul ennek a megújuló energiatermelésnek a teljes energiafelhasználás legalább a 25%-át fedeznie kell.

Az AA szint eléréséhez azonban még ennél is többet kell teljesíteni: például időjárásfüggő szabályozást, valamint helyiségenként szabályozható hűtési és fűtési rendszert kell építeni az épületbe.
 
Az e4 ház a fenti követelményeket mind teljesíti, így AA besorolást kaphatott.

Milyen tényezők fontosak a besorolásnál?

  • a homlokzati falak (külső falak), tetők és födémek hőszigetelő képessége és légtömörsége
  • ablakok és ajtók hőszigetelő képessége és légtömörsége
  • fűtési és melegvíz-ellátási rendszer korszerűsége

Az e4 ház energetikai besorolása

  • közel zéró energiafogyasztású, energetikailag korszerű épület,
  • a 2016. 01. 01-től érvényes tanúsítási rendelet szerint AA „Közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynél jobb” energetikai besorolású
  • az épület már ma teljesíti a 2020-ra tervezett épületenergetikai előírásokat. 

További anyagok