3. Az alapkőletétel

A jövő otthonának építése elkezdődött! Hazánkban elsőként épül olyan családi ház, mely kivitelezése során szorosan együttműködik az építész, az építtető és a gyártók is. Megszokott, hogy az építkezések során az építész és az építtetők együtt dolgoznak – de kevés olyan esetről hallani, amikor a gyártók is beszállnak az épülő ház tökéletesítésébe és reflektálnak az építész és az építők igényeire. Az e4 koncepció keretében ennek iskolapéldájával ismerkedhetünk meg.

éka és Ákos mindig is családi házról álmodtak. Az utóbbi években sokat keresgéltek, több régi építésű házat megnéztek, de hamar arra a következtetésre jutottak, hogy egy régi ház felújítása és korszerűsítése majdnem ugyanolyan költségeket ró rájuk, mint egy teljesen új ház felépítése. Az általuk kiválasztott telek fekvése tökéletesen alkalmas volt az e4 koncepció megvalósítására, az e4 koncepció pedig minden tekintetben illeszkedett Réka és Ákos elképzeléseihez. Egy energiahatékony, egészséges, élhető ház, elérhető áron? Hosszú ideje dédelgetett álmuk válik most valóra ezzel az építkezéssel. 

Nemcsak számukra különleges ez az építkezés, hanem Vince László – a ház tervezője – és a Wienerberger munkatársai számára is, hiszen ez a mintaház, aminek most lerakták az alapkövét, egy olyan ház lesz, amely hidat képez az építész, az építtetők és a gyártók között. Már a tervezés első pillanatától kezdve a párbeszéden van a hangsúly, azon, hogy a leendő lakók a lehető legkényelmesebb, legkomfortosabb házba költözhessenek. Mindez úgy valósul meg, hogy az építész számukra a legkorszerűbb épületgépészeti megoldásokat kombinálja a hagyományos építészeti megoldásokkal, folyamatosan egyeztetve olyan minőségi építőanyag gyártó cégekkel – akik szakmai segítségnyújtással és profi alapanyagokkal járulnak hozzá az építkezéshez. 


Réka és Ákos számára nagyon nagy segítség volt ez a lehetőség, hiszen sem idejük, sem energiájuk nem lett volna arra, hogy maguk járjanak utána az építkezés minden részletének. Így a projektben az egyik legnagyobb értéket számukra az a szakértelem jelenti, amivel a Wienerberger a ház tervezését, előkészítését végezte. Minden építtetőt arra biztatnak, hogy ismerjék meg a Wienerberger e4 koncepcióját és vegyék igénybe az ingyenes konzultációs lehetőséget.

A tervezési fázis most lezárult, a munka a tervezőasztal mögül átkerült a telekre: a jövő otthonának építése elkezdődött. Leraktuk az első e4 mintaház alapköveit, elkészült a biztos alap, amire a ház épül.

További anyagok