4. A falazat

Állnak az e4 ház téglafalai! Nem mindegy, hogy milyen téglát választunk új otthonunk építésekor, hiszen a falakat később már nem lehet kicserélni. A külső falszerkezet energetikai szempontból az épület egyik meghatározó eleme, hiszen a hőveszteség mintegy 30 %-a a falszerkezeten keresztül történik. Az e4 ház tervezése során világossá vált, hogy a külső falszerkezetnek komplex elvárásoknak kell megfelelnie. Energiahatékony, korszerű, természetes megoldásra van szükség.

Energiahatékonyság szempontjából a ház ideális falszerkezete hőszigetelési képességét tekintve minimum 0,22 W/m2K U értékkel kell bírjon, így felelhet meg a várhatóan 2020-ban életbe lépő legszigorúbb épületenergetikai követelményeknek. Az épületbe nem kerül külön klímaberendezés, ezért további fontos szempont volt a fal tömege, amely nyáron a hőcsillapításban, télen a hő megtartásban játszik kulcsszerepet, így járulva hozzá az épület igen alacsony energiafogyasztásához.

Az építésszel folytatott egyeztetés során egyértelművé vált, hogy megoldásként az új fejlesztésű okostéglák jöhetnek szóba, amelyek 40-50%-al jobb hőszigeteléssel bírnak, mint a hagyományos nút-féderes termékek.

Az építész által megfogalmazott műszaki igényeket a Porotherm 44 Klíma tégla elégíti ki maradéktalanul. A gyors építési tempó miatt pedig annak Profi változatát alkalmazzuk. A Porotherm 44 Klíma Profi téglára elegendő 2 cm vastag külső hőszigetelő alapvakolat. Más megoldásokkal összehasonlítva sokkal jobb hőcsillapítást biztosító, masszív falszerkezetet eredményez. Páraáteresztő felépítése pedig nagyban hozzájárul az épület egészséges lakóklímájához. 

További anyagok