5. Hőhídmentes szerkezetek

Napjainkban magától értetődőnek vesszük, hogy az épületeink falai jó hőszigetelő képességűek és bent tartják a fűtés melegét. Az épületek hőszigetelésében mindig vannak problémás pontok, ezek az úgy nevezett hőhidak, ahol fokozott lehűlésre kell számítani. A hőhídmentes szerkezetek professzionális kialakítására ma már léteznek modern hőhídmegszakító elemek, ilyen a Schöck által gyártott ISOKORB® elem. Ebben a posztban bemutatjuk, hogy az e4 háznál hogyan akadályoztuk meg a hőhidak kialakulását a bejáratot védő előtető építésekor.

A Schöck Isokorb® elem születésének története évtizedekkel ezelőtt indult, amikor az elemek későbbi megalkotója egy síelés alkalmával a szállás mennyezetén egy penészfoltra lett figyelmes. Érdeklődő műszaki beállítottságú emberként nem hagyta nyugodni a kellemetlen jelenség. Rájött, hogy ezért az erkélyeknél kialakuló hőhíd a felelős, ahol a lehűlt falfelületen lecsapódó pára okozza a penészesedést. Akkoriban az építészek nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a hőhidaknak, és a hőhidak káros hatásának, de Schöck Úr fontosnak találta ezt a problémát és így született meg a később úttörő megoldásnak számító Schöck ISOKORB® - ami azóta is az egyik leginnovatívabb megoldás az erkélyek és az épület kapcsolatának hőhídmentes kialakítására.

Az energiahatékony épületeknél fokozott figyelmet kell fordítani minden homlokzati részlet hőhídmentes kivitelezésére. A Schöck ún. hőhídmegszakító elemei kiválóan alkalmazhatók vasbeton erkélyek, födémkonzolok építésénél. Az e4 mintaház esetében az építészeti elképzelés szerint a bejárat fölött vékony, 7 méter hosszú látszó vasbeton előtető helyezkedik el. Ennek az előtetőnek a hőszigetelt kialakítására kétféle lehetőség képzelhető el: a kevésbé korszerű kivitelezés szerint vastag hőszigetelést kell az előtető alsó és felső felületén beépíteni, vagy korszerű megoldásként a látványbeton előtetőt modern és időtálló hőhídmegszakító elemekkel kell a homlokzathoz kapcsolni, erre a feladatra a Schöck által gyártott elemek kiválóan megfelelnek.

További anyagok