6. Zsalutechnika

Az épülő e4 téglaház kivitelezésekor a Porotherm Födémrendszer alátámasztásához, valamint a monolit vasbeton szerkezetek gyors, kiváló minőségben való elkészítéséhez korszerű Doka zsalurendszereket használtunk. A hagyományos deszka zsaluzatokkal szemben a Doka professzionális eszközei jóval pontosabb, esztétikusabb vasbeton szerkezeteket eredményeznek.

Az első két szó, ami a Doka névhez köthető az a „biztonság” és a „hagyomány” – A Doka az egyik legnagyobb tradícióval rendelkező zsalugyártó cég, több mint 100 éves hagyományra tekint vissza. Az első, ma már klasszikus termék, a máig népszerű Doka „tábla” volt, amely forradalmasította a zsalutechnikát. Magyarországon 1991 óta érhetők el a Doka kimagasló minőségű termékei és szolgáltatásai – melyekkel néhány év alatt piacvezetővé is vált hazánkban. 

Az e4 ház építésénél Doka elemek szolgálták a Wienerberger Porotherm Födémrendszerének milliméter pontos alátámasztását, valamint a terasz felett túlnyúló vasbeton födém, a vasbeton lábazat és pillér, ill. a látványbeton előtető zsaluzatát is. Az e4 ház formálásának fontos eleme, hogy a földszint felett csak részben épül be a második szint, így a nappali légtere megnő. A nappali feletti ferde tetősík kivitelezéséhez az átlagosnál hosszabb, nagy teherbírású Doka födémtámaszokra volt szükség. A Magyar Doka Zsalutechnika Kft. a különleges alátámasztásról terveket dolgozott ki a kivitelező részére, előkésztve ezzel a helyszíni munkát. Ezek a támaszok nagy biztonsággal viselik az építés közben a Porotherm rendszer és a friss beton terheit.

Az e4 ház egyik különlegessége a látványbeton előtető. A látványbeton olyan építészeti funkciójú szerkezeti elem, amely nem kerül különféle burkolatokkal, vagy felületkezeléssel eltakarásra. Így nemcsak egy divatos technológiát jelent, hanem néhány további munkafolyamatot is megspórolhatunk vele, így a most épülő e4 ház esetében az előtető betonfelülete – megfelelően igényes kivitelezés esetén – nem igényel további felületkezelést, vakolást, festést, burkolást.

További anyagok