7. Födémszerkezet

A födém az épület vízszintes tartószerkezete; vagyis az épületet vízszintesen osztó, az emeleteket egymástól elválasztó tartóelem, amely egy alsóbb szinten a belső helyiség mennyezete, és a fölötte levőnek padlójaként szolgál. A födémmel szemben támasztott legfőbb elvárás a teherbíró képessége, masszivitása, tűzállósága; ezen kívül kiemelten fontos még, hogy legyen a födémünk hangszigetelő és egyszerűen, könnyen beépíthető. A födém - tömegének köszönhetően - szintén részt vesz a nyári meleg elleni védekezésben is.

Az e4 téglaházban használt Porotherm Födémrendszer minden fent felsorolt elvárásnak kiválóan megfelel. A Födémrendszer félig előregyártott gerendákból és kerámia béléstestekből áll. Nagy előnye, hogy a fallal egységes rendszerbe illeszkedik: a Porotherm födémgerendák és béléstestek kerámia felületükkel anyagukban, és 25 cm-es méretrendjükkel is igazodnak a Porotherm Építési Rendszerhez és annak 25 cm-es méretmoduljához. A kézi erővel mozgatható gerendákra és béléstestekre helyszíni vasalt felbeton kerül, ami a megfelelő teherbírást biztosítja. 

A födém a tömege miatt lassan melegszik át, ami segít megvédeni az egész épületet a nyári hőhatástól. Ez az előny alacsony hajlásszögű tetőknél is kihasználható, mivel Porotherm födémet akár 20°-os síkban is építhetjük. Az e4 téglaház legnagyobb ferde felületű tetősíkja is így épült meg.
Porotherm födém alkalmazásával a födém kiváló hangszigetelő képességű lesz, mert a Porotherm gerendák közé hangszigetelés szempontjából optimalizált üregszerkezetű béléstestek kerülnek, így a kész szerkezet egyesíti a beton tömegéből adódó hangelnyelő tulajdonságot, a kerámiaelemek üregeinek hangmegtörő képességével. A födém, a rá kerülő felbetonnal, és padlóval együttdolgozva kiváló hangszigetelést biztosít.

További fontos, igen jó tulajdonsága a Porotherm Födémrendszernek a tűzzel szembeni viselkedése. Összetevő anyagai: a kerámia, a beton és az acél mind éghetetlenek. Optimális szerkezeti kialakításának köszönhetően a kerámia megvédi a betont és az acélt azok túlmelegedésétől. A Porotherm Födémrendszer egy esetleges tűzben nem vesz részt, viszont lehetővé teszi a bent lakók biztonságos menekülését, mentését, illetve az épület állékonyságát, miközben egyáltalán nem bocsát ki magából füstöt, és nem csepeg belőle veszélyes olvadék sem. 

A Porotherm Födémrendszer stabil, masszív szerkezete a külső hatásokkal szemben biztonságot, védelmet nyújt. Az egységes kerámia felületek szakszerű vakolás esetén repedésmentes, esztétikus mennyezetet eredményeznek. Az egységes alsó kerámia felület kiváló vakolattartó tulajdonságokkal rendelkezik. A kerámia használata nem csak az esztétikum miatt fontos, a kerámia építőanyagok porózus szerkezetűek, ezáltal a Porotherm fal és födém egyaránt jól gazdálkodik a belső párával, egészséges lakóklímát biztosít.

További anyagok