Wienerberger Brick Award 2016

Event Brick Award 16
A WIENERBERGER konszern által életre hívott díj a világ innovatív téglaépítészetének elismerése. 2016. május 19-én jelentették be hivatalosan a Wienerberger Brick Award 2016-os nyerteseit. Az idei díjra 55 országból több mint 600 projektet neveztek be. Öt kategóriában ítéltek oda díjakat, beleértve két Nagydíjat és egy Különdíjat is, az ünnepélyes díjátadóra a bécsi Radiokulturhausban került sor.

Brick Award 2016 - az építészek már közvetlenül is pályázhattak

Bécs, 2016. május 20.
 
A Wienerberger Brick Award 2004 óta létezik, ez a díj egyedülálló lehetőséget biztosít a nemzetközi minőségű, kiemelkedő téglaépítészet eredményeinek bemutatására és elismerésére. A Wienerberger termékek használata nem feltétele a pályázaton való részvételnek. A díjat különböző kategóriákban ítélik oda, ami az építészeti trendektől és aktuális témáktól függően változik.
 
2016-ban a díjakat a következő kategóriákban ítélték oda: Lakossági felhasználás, Közcélú felhasználás, Újrafelhasználás, Városi beépítés és Különleges megoldás. Az idei díjra összesen több mint 600 projektet neveztek be 55 országból, ami rekordnak számít. A pályázatok sokfélesége miatt nem volt könnyű feladat a független előválasztó zsűrinek kiválasztani a nevezők közül azt az 50-et, amelyek továbbjutottak a zsűri elé. Az 50 jelölt közül egy négytagú, nemzetközileg elismert építészekből álló zsűri választotta ki a nyerteseket.
house without technology
Nagydíj és Különleges megoldás kategória nyertese: a 2226 elnevezésű irodaépület

Nagydíj és Különleges megoldás kategória nyertese: a 2226 elnevezésű irodaépület

Idén két projektnek ítélték oda a Nagydíjat. Az egyik díjat a Dietmar Eberle által tervezett 2226 nevű irodaépület kapta, amely Lustenauban található. Az építész tökéletesen alkalmazta hitvallását, „Vissza a gyökerekhez!”, ugyanis ennek a projektnek a fő jellemzője annak energia koncepciója. Az egész épület szellőztetés, légkondicionálás, fűtés nélkül működik. A neve mutatja a jellemző belső hőmérsékletet, amely egész évben 22 - 26 fok között mozog. Ezt 76cm vastagságú téglafalak teszik lehetővé. Az épület egyetlen energiaforrása az emberek, számítógépek és lámpatestek által kibocsátott ún. hulladékhő. Ez a forradalmi megoldás elismerést nyert a Különleges megoldás kategóriában is.
House 1014, Spain
House 1014 - Nagydíj és Városi beépítés kategória nyertes épülete

House 1014 - Nagydíj és Városi beépítés kategória nyertes épülete

A második Nagydíj nyertes a House 1014, Granollers (Barcelona) történelmi városközpontjában kiváló példa arra, hogyan lehet kihasználni a „maradék” helyet egy városi környezetben. A csupán 6,5 méter szélességű, nagyon hosszú és keskeny telek rendkívüli feltételeket szabott az építésznek. A megbízó óhajából kiindulva, hogy a ház két független zónára legyen bontva, a spanyol építésziroda, a HARQUITECTS a külső és belső terek váltakozó sorozatát hozta létre. Az épületben egy magánlakás, egy vendégház található, valamint teraszok és átriumok is helyet kaptak. A tégla használata hagyományt és modernizmust közvetít és alapvetően meghatározza az ingatlan összképét. A Nagydíjon kívül ez a projekt volt a Városi beépítés kategória nyertese is.
Termitary House, Vietnam
Lakossági felhasználás kategória győztese: Termitary House

Lakossági felhasználás kategória győztese: Termitary House

A termeszek inspirálták a Vietnamból érkezett pályázatot, amely a Lakossági felhasználás kategória nyertese lett. A Termitary House név az épület alaprajzára utal, amely egy termeszvár építési tervére hasonlít, ahol a folyosók, galériák és szobák egy központi teremben találkoznak. A trópusi monszun éghajlat extrém időjárási körülményeivel dacolva a Tropical Space építészei elhatározták, hogy a házat teljes egészében téglából építik fel. A Termitary House prototípusként szolgálhat az olcsó lakások építéséhez a trópusi területeken.
Auditorium AZ Groeninge Vzw, Belgium
A Közcélú felhasználás kategória nyertese: AZ Groeninge egészségközpont auditóriuma

A Közcélú felhasználás kategória nyertese: AZ Groeninge egészségközpont auditóriuma

A belgiumi AZ Groeninge egészségközpont auditóriuma lett a Közcélú felhasználás kategória nyertese. Míg a főépület hagyományos tervezésű, az új auditóriumra eltérő szerkezeti kialakítás jellemző. Egy oldalról úgy látszik, hogy belesimul a lejtős talajba, míg az másik oldala túlnyúlik, kiugrik. Durva téglák takarják az ívelt homlokzatot. „A téglák függőlegesen lettek felrakva, ami hangsúlyozza az épület szalagszerű görbületét,” magyarázza az építész, Bert Dehullu. A távolból az AZ Groeninge külsője úgy néz ki, mint egy pixelkép; csak közelebbről nézve bomlik fel egyéni tégla formákká.

Marilia Project, Brazil
A Közcélú felhasználás kategória nyertese: AZ Groeninge egészségközpont auditóriuma

Az Újrafelhasználás kategória nyertese: Marilia projekt

Az Újrafelhasználás kategória nyertese a Marilia projekt, a Studio SuperLimão-tól, São Pauloban, Brazíliában. Az 1915-ben épült ház a Rua Marilia utcában az egyik legutolsó történelmi téglaépület a területen. A gazdaságilag vonzóbb lerombolás helyett az épület megóvása mellett döntöttek. „A Marilia projekttel lehetőségünk volt egy történelmet, építőanyagot, környezetet és a környéket  tiszteletben tartó projekt létrehozására”, hangsúlyozza az építész. A Marilia projekt bemutatja a szakszerű és hatékony módját egy meglévő épület kibővítésének.

Cluster House Hunzikerareal, Switzerland
Cluster ház, az egyik különdíjas épület

Cluster ház, az egyik különdíjas épület

Az egyik Különdíjat a Duplex építész duó kapta Svájcból a Cluster House projektért Zürichben. Ennek az újszerű építészeti koncepciónak részeként a lakók lemondanak bizonyos kényelmi elemekről, mint a saját garázs, de cserébe különböző szolgáltatásokat kapnak, mint a közös autóhasználat, közös konyhák, üvegházak és hotel szobák a vendégeknek. A Cluster House kiváló példája a megfizethető és kiváló minőségű házaknak.

Event Brick Award 16
Pictures of the Award Ceremony of the Brick Award 16, held on the 19th of May 2016- Heimo Scheuch (CEO Wienerberger Group)

Tégla: tradíció és innováció egy építőanyagban ötvözve

„Lenyűgözött az idei pályázatok minősége és nemzetközisége. Azt példázzák, hogyan tudnak az igényekre szabott építészeti koncepciók egyedi és előremutató projekteket alkotni - még extrém éghajlati és területi körülmények között is. Az innovatív nyertes projektek ezáltal hangsúlyozzák a tégla, mint építőanyag változatos alkalmazási lehetőségeit,” jegyezte meg Heimo Scheuch, a Wienerberger AG Vezérigazgatója.

A Wienerberger a világ legnagyobb téglagyártója (Porotherm, Terca) és piacvezető az agyag tetőcserepek terén (Koramic, Tondach) Európában, illetve a beton térkövek terén (Semmelrock) Közép- és Kelet-Európában. A csőrendszerek gyártása terén (Steinzeug-Keramo kerámia csövek és Pipelife műanyag csövek) a vállalat az egyik vezető gyártó Európában. A 203 üzemet működtető Wienerberger csoport 2.972 millió euró bevételt és 370 millió euró EBITDA eredményt ért el 2015-ben.
 
 
További információ: Szomory-Takács Eszter, 1/464-7049
 
Brick 16 Book Cover
Book cover close ups of the Brick '16

A Brick '16 Építészeti Albumról

Hasonlóan az előző évekhez a WIENERBERGER 2016-ban is kiadta a Brick’16 elnevezésű exkluzív építészeti albumot a Callwey Kiadó gondozásában. Az album a WIENERBERGER 2016-os Brick Award pályázatára a világ minden országából nevezett épületek közül a hat díjazott épületet, valamint további 50 kiemelkedően színvonalas kortárs téglaépítészeti projektet mutat be, 256 oldalon, több mint 300 színes képpel, tervrajzzal.
Az album a téglát, mint időtlen épületszerkezeti építőanyagot hivatott bemutatni, mely a jövő építészetében is nagy hangsúlyt kap. A fenntarthatóság, tartósság, energia- és költséghatékonyság csak néhány ok, azok közül, melyek hozzájárulnak a tégla óriási népszerűségéhez, évszázadok kipróbált és bevált építőanyagává emelve azt.
Public Roman Catholic Church
Magyar épület a könyvben

Magyar épület a könyvben

Az idei építészeti albumba a Rónafői Római Katolikus templom épülete került be.
A kiválasztott projekt egy hagyományos, egyhajós elrendezésű templomépület, mely hatvan fő befogadására alkalmas. A magastetős főépülethez közvetlenül kapcsolódik a sekrestye. Mindamellett, hogy a forma világosan bemutatja az épület funkcióját, az építészeti design központjában az egyszerűség, a környező tájba való beleilleszkedés, és az harmonikus épületarányok álltak. Az épület szerkezetét a kívülről, belülről festett nyers tégla adja, mely szintén hozzájárul az építészeti célok megvalósulásához.
Tervező: Czigány Tamás, Cseh András, Nagy András; CZITA Építész Iroda Kft., Győr
Fotó: Czigány Tamás

További anyagok