Wienerberger Brick Award 2018 - A legkülönlegesebb téglaépületeket díjazták

Brick Award 2016
Templom, biomassza-erőmű, lakóház, múzeum és egy különleges művészlak is szerepel a Wienerberger Brick Award 2018 versenyén díjazott, természetes kerámiatéglát és -cserepet használó épületek között. A nemzetközi elismerésért 44 ország, közel 600 nevezett építészeti projektjét vizsgálta meg a szakértői zsűri

Öt kategóriában hirdettek győzteseket a világ legkülönlegesebb és leginnovatívabb téglaépületeinek versenyén, a Wienerberger Brick Award 2018-on. A nyolcadik alkalommal megrendezett versenyen a független, szakmai zsűri a 44 ország, közel 600, téglát felhasználó építészeti projektje közül választotta ki az 5 kategóriagyőztes, köztük két nagydíjas, illetve a két különdíjas alkotást. A 34 ezer euró összdíjazású versenyen az „Otthon érzem magam” (Feeling at home), az „Együtt élünk” (Living together), az „Együtt dolgozunk” (Working together), a „Közösségi terek megosztása” (Sharing Public Spaces), illetve a tégla különleges, újszerű felhasználási módjait elismerő „Eredeti építészeti megoldások” (Building outside the box) kategóriájában mérettettek meg az épületek.

 

 

„Az idén versenybe szálló projektek kiemelkedő innovációikkal nyűgözték le a zsűrit. A merész és kreatív építészeti koncepciók mind a fenntartható és előremutató életterek kialakítását célozták, miközben az építészet legfontosabb igazodási pontját, az egyént tartották szem előtt” – mondta Heimo Scheuch, a Wienerberger AG vezérigazgatója. „Büszkék vagyunk arra, hogy ilyen sok városi projekt ad választ társadalmi kihívásokra, a természetes, kerámia építőanyagok felhasználásával élhető tereket kialakítva” – tette hozzá.
 
A verseny egyik idei nagydíjasa, egyben az „Együtt élünk” kategória győztese a belgiumi Westkaai Towers 5 és 6 épülete lett, amely két épület egy nagyobb lakóprojekt részeként jött létre. A másik nagydíjat a bázeli Kunstmuseum kibővítése kapta, a svájci épület a „Közösségi terek megosztása” kategória első helyezettje is lett. A komplexum homlokzatát égetett téglából hozták létre, amelyeket azonban – nitrogén segítségével – a sárgás-vöröses árnyalat helyett szürkévé tettek. Az „Otthon érzem magam” kategóriában a zsűri az Atlas House épületét találta a legjobbnak. A Hollandiában, egy apró telekre tervezett, háromszintes lakóház kívül és belül is téglaborítást kapott. Az „Együtt dolgozunk” kategóriájában egy vietnámi műteremlakás remekelt. A Tropical Space tervezte Terra Cotta Studio elnevezésű épület egy kerámiaművész otthona és munkahelyeke, ahol a szokatlan homlokzati megoldás nemcsak megjelenésében, de a levegő átengedésével az épület hőmérsékletének szabályozásában is szerepet játszik.
 
Az „Eredeti építészeti megoldások” idei nyertese a Värtan Bioenergy CHP erőmű Stockholmban, amely a világ legnagyobb, városi, biomasszán alapuló kogenerációs erőműve, hajlított homlokzatát pedig függőleges téglaelemek borítják. Különdíjat érdemelt a San Bernardo kápolna az argentin pampákon, amelynek atmoszféráját – vezetékes víz és elektromosság hiányában – kizárólag a napfény és a természet határozza meg, az épület előtti faoszlop árnyéka pedig napi egyszer egy keresztet formáz a falakon. A másik különdíjat a spanyolországi Vilanova de la Barca templomának felújítása érdemelte ki. A 13. századi épületet a spanyol polgárháború idején rombolták le, újjáépítése pedig, a tégla és a kerámiacserepek segítségével a történelmi épületszövet és a jelen innovatív megoldásainak sajátos összekapcsolódása.
 
Az idei verseny tapasztalatai arra mutatnak rá, hogy – főként városi környezetben – az építészeti innováció, a vonzó, de egyben fenntartható lakó- és munkahelyek iránti igény egyre nagyobb, miközben a települések az épített környezet és az ott lakó emberek közötti harmónia megteremtésére is törekszenek. Az esztétikai, technológiai, minőségi és fenntarthatósági, energiahatékonysági szempontok éppen ezért helyezik előtérbe az olyan, versenyképes árú és természetes építőanyagokat, mint az agyagból készülő kerámiatégla és -cserép.
 
 

Háttérinformáció

A Wienerberger Clay Building Materials Europe (CBME) a világ legnagyobb kerámiatégla-gyártója (Porotherm, Poroton), világelső a téglaburkolatok gyártásában (Terca), illetve európai piacvezető a kerámiatetőcserepek területén is (Koramic, Tondach). A vállalat termékkínálatát a kerámia homlokzatburkolat (Argeton) és térburkoló klinkertéglák (Penter) egészítik ki. A társaság 33 országban van jelen, több mint 10 500 főt foglalkoztat, Európában és Indiában összesen 139 gyárral rendelkezik – 67 gyárban kerámiatéglák, 40 egységben tégalburkolatok vagy homlokzatburkolatok és térburkoló téglák, 32 üzemben pedig kerámia tetőcserepek gyártása folyik.

Eddigi magyar eredmények

Wienerberger Brick Award ’06 díj nyertese

 • Építész Stúdió Kft., Cságoly Ferenc, Keller Ferenc

Lakó-és irodaépület, Pécs, Barbakán tér 5-6. http://www.epstudio.hu/hu/munkak/2003/barbakan-haz

Brick Award kiadványba bekerült épületek

2004.

 • Turányi és Simon Építésziroda Kft., Turányi Gábor – Porcelánmanufaktúra, Herend
 • LINT ART Építészeti Kft., Nagy Tamás – Evangélikus Gimnázium, Aszód

2006.

 • Czita Építész Iroda Kft., Czigány Tamás, Papp Róbert, Tóth Györgyi

Pannonhalmi Apátsági Borászat

 • Földes Építésziroda Kft., Földes László

Toldy Gimnázium tornaterme, Budapest I. kerület

2008.

 • Koller és Társa Tervezőiroda Kft., Koller József, Csatai László, Pethő László

Bíróság, Debrecen

2010.

 • Kis Péter Építészműterme Kft., Kis Péter, Valkai Csaba

Práter utcai szociális lakóház, Budapest VIII. kerület

 • Építész Stúdió Kft., Keller Ferenc – Családi ház, Pécs

2012.

 • Vincze + László Építészeti és Művészeti Kft., Vincze László – Majorság, Káli-medence

2014.

 • Földes Építésziroda Kft., Földes László, Balogh Csaba – Bölcsőde, Zsámbék
 • MCXVI Építésziroda Kft., Baranyai Csaba Kata, Pintér Tamás János, Herczeg László

Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs

További anyagok