Baricza Krisztián
A Tondach Tetőfedő Rangadó aranyérmese
Mi volt számodra a legnagyobb szakmai elismerés?
Én igazából minden munkámra nagyon büszke vagyok. Főleg azokra, amikre kihívásként tekintettem, amiben láttam fantáziát, egy jó tervezést, egy jó megrendelőt. Az ilyen munkákba mindig nagyon nagy lelkesedést tudok beletenni, és mindig törekszem arra, hogy a maximumot kihozzam - amennyire lehet - belőlük. Általában ezek hozzák meg a legnagyobb eredményeket is.
Mit jelent számodra a tetőfedő hivatás?
Ez egy nagyon jó kérdés. Én boldog embernek érzem magamat, hiszen egy olyan munkát csinálhatok, ami változatos, és ezáltal nagyon felemelő. Azt gondolom, hogy ebben szinte nincs unalmas pillanat. Sokszor van korábbi munkáimnál, hogy amikor az ország különböző részein, éppen arra járok, ahol már dolgoztunk - akár Fehérváron, Pesten vagy épp Budaörsön - betérek, megállok, megnézem és felelevenítem, hogy ezt mi csináltuk és ezért olyan szép. Jó érzés visszatérni egy-egy korábbi helyszínre, mert kézzelfogható, megragadható, visszatükrözi a munkámat és látom, hogy maradandót hoztunk létre.
Ajánlanád a fiatalok számára ezt a szakmát?
Annak a fiatalnak, aki érzi magában azt, hogy szeretne alkotni és szeretne önazonos lenni ezekkel a dolgokkal és megvalósítani szép, maradandó épületeket, annak igen. Fontos, hogy a mai fiatalok olyan szakmát válasszanak, amelyben úgy érzik egészen ki tudnak teljesedni.
Mi a legnagyobb kihívás a munkádban?
Megtalálni az egyensúlyt a tervezés, a kivitelezés és a megrendelő között. Fontos megtalálni a csomópontokat, hogy a lehető legszakszerűbben lehessen kivitelezni.
A megrendelő felé pedig az, hogy megértse, hogy álmokat tervez, így fontos tisztában lennie azzal, hogy a terveihez meg kell adni azt a lehetőséget az anyagok terén, hogy a megfelelő helyre a megfelelő anyagot építsük be, ilyenkor pedig fontos teret engedni a kompromisszumoknak.
Mi okozza a legnagyobb örömöt a munkádban?
A legnagyobb örömöt azt hozza, amikor egy munkát jól tudsz kivitelezni, megtalálod a munkának a ritmusát és fel tudod úgy építeni, ahogy elképzelted.